Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ependyseis/ta-nea-projects-pou-ferni-to-2023-stin-attiki-riviera-pics/

Τα ηχηρά ονόματα στη μαρίνα του Αστέρα, το «One & Only Aesthesis» στα πρώην «Αστέρια» Γλυφάδας που θα αποτελέσει το δεύτερο, μετά το «Four Seasons» στον Αστέρα, υβριδικό city resort 5 αστέρων της πρωτεύουσας και το νέο glamping -ένα πεντάστερο κάμπινγκ- στη Βούλα

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΟΥΚΗ

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 - 8:02

Άμεσα, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο ελλιμενίζονται τα πρώτα σκάφη της μαρίνας στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου από τον Ιούνιο αναμένεται και η λειτουργία των πρώτων πολυτελών καταστημάτων με πολύ ηχηρά, διεθνή ονόματα, που έχουν ήδη «κλείσει» χώρους όπως Louis Vuitton, Gucci και Dior.

Αντίστοιχα, μέσα στο καλοκαίρι έρχεται το δεύτερο -μετά το «Four Seasons» στον Αστέρα Βουλιαγμένης- υβριδικό, αστικό θέρετρο της πρωτεύουσας που δεν είναι άλλο από το υπερπολυτελές «One & Only Aesthesis» στα πρώην «Αστέρια» Γλυφάδας, το οποίο ήδη διαφημίζεται από τη διεθνή αλυσίδα ως ένας «παράδεισος στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας». Επίσης το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο, αναβαθμισμένο κομμάτι στην Α’ Ακτή Βούλας που είναι αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση και προς το τέλος του έτους θα φιλοξενήσει και το πρώτο glamping 5 αστέρων της Αθήνας με την υπογραφή της Grivalia Hospitality.

Πρόκειται για τα νέα projects πολλών αστέρων που έρχονται μέσα στο 2023 στην πολυσυζητημένη Αθηναϊκή Ριβιέρα, ανεβάζοντας ένα σκαλί πιο πάνω την ελληνική πρωτεύουσα, πέραν φυσικά των λοιπών, μεγάλων projects που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή βρίσκονται υπό σχεδιασμό σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της Αττικής – από την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου και την αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου, μέχρι τις πολλαπλές επενδύσεις στο Ελληνικό και τη νέα, προωθούμενη ως στρατηγική επένδυση στη Σαρωνίδα. Κι αν κάποια από αυτά τα έργα έχουν ακόμη δρόμο μπροστά, γεγονός είναι ότι ήδη από φέτος η Αθήνα έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο μεγάλο ζητούμενο διαχρονικά, τη στροφή της προς τη θάλασσα, η οποία επιχειρείται τώρα, σε αυτή τη συγκυρία, προκειμένου να λάβει τη θέση που της αξίζει ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής, ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η μαρίνα στον Αστέρα

Ετσι, η έλευση του νέου έτους σηματοδοτεί και την επιστροφή της πολυαναμενόμενης μαρίνας στον Αστέρα Βουλιαγμένης, έστω κι αν το χρονοδιάγραμμα μετατέθηκε πέρυσι λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν στην πλαγιά του λόφου, πηγαίνοντας τελικά προς τα πίσω, κάποιους μήνες, τους χρόνους για τα χερσαία έργα. Σε αυτή τη φάση, η νέα μαρίνα ολοκληρώνεται όσον αφορά τα κατασκευαστικά, που έχει αναλάβει η ΤΕΚΑΛ, με τα πρώτα σκάφη να ελλιμενίζονται τώρα και να …διαγκωνίζονται, όπως λέγεται στην αγορά, για μία θέση. Σταδιακά μέσα στο 2023 αλλά και στο 2024 θα λειτουργήσουν οι εμπορικοί χώροι. Μετά τις εργασίες ανακαίνισης, που θα ξεπεράσουν τα 53 εκατ. ευρώ, η νέα μαρίνα φιλοδοξεί να είναι «από τις καλύτερες στην Ευρώπη» αποτελούμενη από 59 θέσεις ελλιμενισμού, χώρο περιπάτου με 15 καταστήματα λιανικής, δύο επώνυμα καταστήματα από τον χώρο της εστίασης, υπόγειους χώρους στάθμευσης αλλά και πράσινους χώρους περιπάτου, ανοιχτούς σε όλους τους επισκέπτες.

Οι συμφωνίες για τα καταστήματα έχουν ήδη κλείσει, κατά τις πληροφορίες, με το «Cova» (το ιστορικό και παλαιότερο καφέ, από το 1817, στο Μιλάνο στη via Montenapoleone, με παραρτήματα σε Μονακό, Παρίσι κ.α.) να έχει προγραμματιστεί για λειτουργία από την ερχόμενη άνοιξη, μέσα στον Μάιο. Το «Cafe Cova» ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του group LVMH που διαχειρίζεται ηχηρά ονόματα όπως Dior, Louis Vuitton, Loro Piana, τα οποία επίσης έχουν κλείσει θέση για την εγκατάστασή τους στη μαρίνα, μαζί με αυτά των οίκων Gucci, Bottega Veneta κ.ά.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, πάντως, το πλάνο της Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Α.Ε., η οποία έχει περάσει μετοχικά κάτω από την ομπρέλα της Αpollo Ιnvestments ως νέου μοναδικού μετόχου (από την Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ που ήταν) είναι τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα να ανοίξουν φέτος, από τον Ιούνιο και μετά, και κάποια το 2024 και να δημιουργηθεί «μια παραθαλάσσια περιοχή όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια συνδυαστική εμπειρία φαγητού, αγορών και διασκέδασης σε ένα πολυτελές περιβάλλον 5 αστέρων».

Οι επιτελείς της κάνουν λόγο για μία μαρίνα που θα εξελιχθεί σε «ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και το στολίδι της νοτιοανατολικής Ευρώπης», ενώ θα δοθεί «άμεση πρόσβαση μεταξύ του ξενοδοχείου, του Αστέρα και της μαρίνας, προσφέροντας ένα ευρύτερο φάσμα εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων».

Tα «Αστέρια» Γλυφάδας και το glamping στη Βούλα

Eπίσης μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και η αναβίωση των «Αστεριών» Γλυφάδας με τη λειτουργία του «One & Only Αesthesis», ένα project με αξία επένδυσης, τελικά, άνω των 200 εκατ. ευρώ. Το έργο για το δεύτερο, μετά το «Four Seasons», υβριδικό city resort 5 αστέρων της πρωτεύουσας «τρέχει» η Grivalia Hospitality, όπως και το έτερο για το πρώτο glamping της Αθήνας, το camping 5 αστέρων που θα λειτουργήσει στη Βούλα.

Το «One & Only Aesthesis» θα απέχει 5 λεπτά από τη γειτονιά της Γλυφάδας και 20 λεπτά οδικώς από το κέντρο της Αθήνας, αποτελώντας ένα ιδιαίτερο τουριστικό «προϊόν», αφού θα είναι ένα θέρετρο μέσα στον αστικό ιστό, διαθέτοντας μάλιστα ακτογραμμή 2,2 χιλιομέτρων. Στο ακίνητο των 278 στρεμμάτων, όπου εντάσσεται και προστατευόμενη δασική περιοχή 60 στρεμμάτων, η συνολική δόμηση αντιστοιχεί σε 25.000 τ.μ. με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του έργου να περιλαμβάνουν 127 «κλειδιά» (με τις σουίτες, τις βίλες και τα δωμάτια), χώρους εστίασης πολύ υψηλών προδιαγραφών τους οποίους η Kerzner International, μητρική της αλυσίδας One & Only, θέλει να μετατρέψει σε γαστρονομικό προορισμό, beach club, ιδιωτικό club, γυμναστήριο με spa της Chenot, την παραλία αλλά και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η Κerzner προωθεί το «One & Only Aesthesis» ως το απόλυτο καταφύγιο ιδιωτικότητας, με τα περισσότερα καταλύματα να είναι απομονωμένες βίλες με ιδιωτικές πισίνες, ενώ η «Villa One» θα αποτελεί την «κορωνίδα της ιδιωτικότητας και της αποκλειστικότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η ανάπτυξη υιοθετεί πρότυπα αειφορίας με βιώσιμα υλικά -ενδεικτικά υπάρχει πρόβλεψη για φωτοβολταϊκά σε συγκεκριμένους χώρους, όπως στα πάρκινγκ, τα οποία θα εξασφαλίζουν τη θέρμανση όλων των υδάτινων στοιχείων (πισίνες)- ενώ προβλέπεται και φύτευση 200.000 νέων φυτών και δέντρων.

Η έκταση των πρώην «Αστεριών» έχει χωριστεί σε δύο διακριτά τμήματα και πέραν των χώρων για τους επισκέπτες του πεντάστερου resort, περιλαμβάνει και το κομμάτι που θα είναι ευρύτερα ανοικτό και προσβάσιμο στο κοινό, είτε για μπάνιο είτε για διασκέδαση και φαγητό.

Οσον αφορά στο glamping στη Βούλα, οι εργασίες στο ακίνητο των 45 στρεμμάτων στον χώρο του εγκαταλειμμένου κάμπινγκ (camping) του ΕΟΤ στην Α’ Ακτή της Βούλας είναι σε εξέλιξη, ώστε το πρώτο κομμάτι του να παραδοθεί στο κοινό και να είναι λειτουργικό και επισκέψιμο φέτος το καλοκαίρι, ενώ το υπόλοιπο προς το τέλος του 2023, προσθέτοντας μία ακόμη επιλογή υψηλών προδιαγραφών για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, αλλά και των γύρω περιοχών.

Το πρώτο πολυτελές camping της πρωτεύουσας, με μία επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ (σ.σ. έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου με ένα αρχικό κόστος επένδυσης 9,7 εκατ. ευρώ) θα περιλαμβάνει 30 πολυτελείς σκηνές, χώρους εστίασης, kids club, beach club, ιδιωτικό club, 8 γήπεδα τένις με δύο μικρότερα mini γήπεδα μαζί με club, γυμναστήριο, spa, εμπορικούς χώρους κ.ά., ενώ στη δεύτερη ζώνη της έκτασης προβλέπεται και θερινός κινηματογράφος.

Τα projects των ΤΕΜΕΣ και Hines-Henderson Park

Το δύσκολο κομμάτι των αδειοδοτήσεων (πέραν φυσικά και της παραμέτρου της πανδημίας) είναι αυτό που έχει πάει προς τα πίσω το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Grivalia για την αξιοποίηση της Α’ Ακτής Βούλας, την οποία είχε αναλάβει η εταιρεία στο πλαίσιο της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης από το 2019, όπως αντίστοιχα και η ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Olayan (Costa Navarino, πρώην Hilton Αθηνών) με τη Β’ Ακτή Βούλας την ίδια περίοδο.

Στη Β’ Ακτή Βούλας, η υπομισθώτρια Athens Beach Club Α.Ε., στην οποία πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου με την ΤΕΜΕΣ να διατηρεί την πλειοψηφία, βρίσκεται πιο πίσω με τις εγκρίσεις, αφού είναι εδώ και καιρό εν αναμονή της γνωμοδότησης επί της μελέτης διαμόρφωσης από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (σ.σ. η ΕΤΑΔ Α.Ε. είναι και η ιδιοκτήτρια του ακινήτου). Κεντρικός πυρήνας της ανάπτυξης που προγραμματίζει η Athens Beach Club Α.Ε. για την Ακτή Β’ Βούλας και πάει προς το 2024 είναι, όπως αναφέρεται, «η ανάπλαση της Ακτής με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, σεβόμενη και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένας παραθαλάσσιος χώρος για τους ενοίκους του ξενοδοχείου και των μελλοντικών κατοικιών του νέου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας, στο πρώην «Hilton» της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, εκεί όπου το 2024 θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο 5* «Conrad» του ομίλου Hilton μαζί με τις 50 «επώνυμες» κατοικίες «Conrad Residences» και «Waldorf Astoria Residences».

Στο γενικότερο πλάνο περιλαμβάνονται η δημιουργία χώρων αθλητισμού, όπως γήπεδα beach volley, πισίνα η οποία θα παραχωρείται στον δήμο 3Β κάθε χρόνο για οκτώ μήνες, πολιτιστικών εκδηλώσεων, νέων λουτρικών εγκαταστάσεων, αναψυκτηρίων, εστίασης κ.τ.λ., ενώ, ως πρόσθετη παροχή, η Athens Beach Club αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκτελέσει επ’ ωφελεία του δήμου τις εργασίες που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων της έκτασης που δεν αποτελούν αντικείμενο της υπομίσθωσης.

Στον ίδιο δήμο των 3Β προχωρά με τη φάση της έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν ενδεχομένως και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 κι ένα άλλο project που έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση: Ο λόγος για το οικιστικό «project Voula», ύψους 136 εκατ. ευρώ στα 71 στρέμματα της έκτασης Κονιάρη (εκ των οποίων τα 11,5 στρέμματα παραχωρούνται στον δήμο) από πλευράς των ξένων επενδυτών Hines και Ηenderson Park.

Το project, κατά τις πληροφορίες, και για λόγους χρηματοδότησης αναμένεται να προχωρήσει σταδιακά ανά οικοδομικό τετράγωνο και απευθύνεται τόσο στο ελληνικό όσο και στο ξένο αγοραστικό κοινό.