Ι m + o agkoutoglou Ι

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού "Μάκης Αγκούτογλου¨

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού “Μάκης Αγκούτογλου¨ στην Ανάβυσσο, ιδρύθηκε το 2005 από τον Μάκη Αγκούτογλου (2η γενια Μικρασιατων Προσφυγων) στην μνήμη των γονιών του , Παρασκευά και Μαρίας Αγκούτογλου αλλά και των απανταχού Μικρασιατών. Το 2005 εκπλήρωσε την «άτυπη εντολή» του πατέρα του (όπως χαρακτηριστηκά έλεγε). Μετέτρεψε την πατρογονική του εστία ,στην Ανάβυσσο ,ενα προσφυγικό σπίτι του 1930, σε Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, ανοικτό σε όλους όσους αναζητούν να μάθουν τις ρίζες τους, την ιστορία της Γης της Αναβύσσου & της ευρύτερης περιοχής , αλλά και τις ιστορίες, τις παραδόσεις, των Μικρασιατών Προσφύγων.

Ήδη , από το 1960 , ο Μάκης Αγκούτογλου , σε ηλικία μόλις 20 ετών , ξεκίνησε να καταγράφει αφηγήσεις από τους πραγματικούς ήρωες της Μικρασιατικής Τραγωδίας , τους Μικρασιάτες της 1ης γεννιάς, με σκοπό να διασώσει στον χρόνο την διαδρομή αυτών των ανθρώπων , απο τα Άγια Χώματα της Μικράς Ασιας προς την Μητέρα Ελλάδα.

Κατέγραψε πλήρως (με κείμενα & φωτογραφικά ντοκουμέντα) την εγκατάσταση των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Αναβύσσου και Παλαιάς Φωκαίας Αττικής. Φωτογραφίες, Ντοκουμέντα & Μαρτυρίες, aποτέλεσαν την ‘’πρώτη ύλη ‘’ για το ξεκίνημα της καταγραφής αυτής της Οδύσσειας. Φώτισε με την πένα του, τα δύσκολα αλλά δημιουργικά χρόνια που ακολούθησαν, περιγράφοντας τους μικρούς και μεγάλους ήρωες την καθημερινότητα και τις ασχολίες τους. Eκατοντάδες κειμενα του, αποτυπώνουν με λέξεις , αυτά που οι χιλιάδες φωτογραφίες μαρτυρούν στους τοίχους του Μουσείου.

Η συλλογή του αποτελείται από φωτογραφίες, έγγραφα, βιβλία και διαρκώς εμπλουτίζεται. Σήμερα το Μουσείο Αριθμεί 4 κτίρια & 8 αίθουσες. Δημιουργήθηκε αίθουσα προβολών / παρουσιάσεων και βιβλιοθήκη. Έγινε εκσυγχρονισμός στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ,σεβόμενος την ταπεινότητα του χώρου της προσφυγικής οικίας. Ο Μάκης Αγκούτογλου βραβεύτηκε επανειλλημένα από Συλλόγους και Δήμους για την προσφορά του στον τόπο. Από τις 25 Σεπτεμβριου 2015 ,οι Μαρία & Όλγα Αγκούτογλου, κόρες του Μάκη Αγκούτογλου, είναι οι διαχειριστές των Αρχείων του και του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού “Μάκης Αγκούτογλου” στην Ανάβυσσο, οργανώνοντας εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και προβολές.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ.... η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ της ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ .

Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός έφερε μαζί με τους πρόσφυγες μνήμες Ιστορίας & Πολιτισμού αιώνων, γνώσεις και δεξιότητες στη γεωργία και τη βιομηχανία, δίψα για επιβίωση και προκοπή. Η προίκα του παρελθόντος έγινε ελπίδα για το παρόν και υποθήκη για το μέλλον.

Οι πρόσφυγες ΜΠΟΛΙΑΣΑΝ ευεργετικά την κοινωνία , την οικονομία , τον πολιτισμό του ελληνικού κράτους, και ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ την μετέπειτα πορεία τους. Η ΣΠΟΡΑ ήταν καλή , η ΣΟΔΕΙΑ πλούσια ….!

Σήμερα που φεύγουν από κοντά μας οι τελευταίοι από εκείνους που έζησαν τον ξεριζωμό, το ενάμισι εκατομμύριο των Μικρασιατών Ελλήνων έχει πολλαπλασιαστεί. Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες, έχει σήμερα μικρασιατικές ρίζες.

Κάνοντας ένα σύντομο χρονολόγιο του τελευταίου ΑΙΩΝΑ ,κρατάμε κάποιες ημερομηνίες σταθμούς :

  • 27-8-1922 _ η ΙΣΤΟΡΙΑ σημαδεύτηκε ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΜΕΛΑΝΟ στις θάλασσες της ΣΜΥΡΝΗΣ ……..το διαμάντι της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ,όπως την ονόμαζαν.Είναι η ημέρα της κορύφωσης της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
  • 24-7-1923 _(7,5 μήνες διαβουλεύσεων) _Η ΣΥNΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ , μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών .Μεταξύ των ανταλλάξιμων περιλαμβάνονταν επίσης οι Έλληνες του Πόντου, αλλά και τουρκόφωνοι Έλληνες, όπως τουρκόφωνοι Πόντιοι και Καραμανλήδες,
  • 14-08-1924_ΠΕΙΡΑΙΑΣ –ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ-ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΟΙ προσφυγες από την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ εγκαθίστανται προσωρινά σε σκηνές .Περνούν υγειονομική καραντίνα και αναμένουν οδηγίες από το Ελληνικό Κρατος.
  • 21-11-1926_ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ –λιμάνι Αγίου Νικολάου :

« Από τον Πειραιά πιάσαμε ένα καϊκι, μπήκαμε μέσα και σαλπάραμε για την Ανάβυσσο. Σε τέσσερις ώρες περίπου αράξαμε στον κόλπο της Αναβύσσου. Ήταν θυμάμαι 21 Νοεμβρίου 1926 ημέρα Πέμπτη. Βγήκαμε στην παραλία, βρήκαμε κάποιον αμαξά και φορτώσαμε τα πράγματα μας και τα φέραμε στα σημερινά σπίτια της Αναβύσσου. Εκεί βρήκαμε κάποιο μισοτελειωμένο σπίτι και βολευτήκαμε προσωρινά…………… ». Μαρτυρία : Πέτρος Πασαλίδης του Νικολάου


Αυτή η μαρτυρία και άλλες πολλές…από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ , δημιουργεί το μονοπάτι που περιδιαβαίνοντας το μελετούμε την ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ της ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ από το 1926 και μέτα. Οι Μαρτυρίες καταγράφηκαν από τον δημιουργό του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στην ΑΝΑΒΥΣΣΟ , τον Χρυσόστομο (Μάκη) Αγκούτογλου και αποτελούν μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ για την ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ (επίσημη ίδρυση 1929 ).