ΜΑΡΙΑ ΑΓΚΟΥΤΟΓΛΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ , MSc
Project Manager IPMA
Ενεργειακός Επιθεωρητής
Μέλος TEE / ΣAΔAΣ –ΠEA / UIA /ΚΑΜ / EΔEM

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , με μεταπτυχιακό τίτλο σε Αστικό & Πολεοδομικό Σχεδιασμό .Είναι ενεργειακή επιθεωρήτρια του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ . Διατηρεί γραφείο από το 1997 στην Σαρωνίδα Αττικής, σε οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στην Σαρωνίδα από το 1964. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Ασχολείται με ιδιωτικές μελέτες και κατασκευές. Είναι μέλος της Πανελληνίου Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΠΕΑ), του ΣΑΔΑΣ (του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων), της UIA (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιτεκτόνων) . Συμμετέχει σε επιτροπές & συμβούλια του ΤΕΕ και σε συλλογικά όργανα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / ΣΑΔΑΣ-Τμήμα Αττικής , της UIA ( Παγκοσμιας Ομοσπονδίας Αρχιτεκτόνων) , της UMAR (Παν-Μεσόγεια Ομοσπονδία Αρχιτεκτόνων) .

Έχει πολλες συμμετοχές και βραβεύσεις σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα και το εξωτερικό (απ’ο το 1993 έως σήμερα). Συμμετέχει σε συνέδρια και έχει παρουσιάσει έργα της σε εκθέσεις και διαγωνισμούς (ενδεικτικά αναφέρονται πρόσφατα) :

  • Διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς με Καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης , Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 1993 εως 1998
  • Πανμεσογειακό Συμπόσιο & Έκθεση Αρχιτεκτόνων στην ΑΤΤΑΛΕΙΑ της Τουρκίας το 2013 , Eκπροσώπηση Ελλάδος με έργο της (10 Ελληνες εκπρόσωποι) _ διοργανωση  UMAR, UIA
  • Έκθεση σε ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 2017 , τοπ 100 καλύτερες κατοικίες έτους 2015,2016 στην ΕΛΛΑΔΑ _διοργανωση αρχιτεκτονικο περιοδικό ΔΟΜΕΣ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
  • Πανευρωπαικό Συνέδριο & Έκθεση Αρχιτεκτονικής στο ΜΙΛΑΝΟ ΙΤΑΛΙΑΣ το 2015, έκθεση, παρουσίαση & βραβευση μελέτης στον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ (τοπ 5 κατοικίες στην Ευρώπη)
  • Παγκόσμιο συνέδριο Αρχιτεκτονικής & Έκθεση 2019 ,Μόσχα Ρωσία , εκπροσώπηση της Ελλάδος & συμμετοχή σε έκθεση αρχιτεκτονικής (20 εκπρόσωποι από Ελλάδα)
  • Παγκόσμιο ΣΥΝΕΔΡΙΟ UIA, Eυγενίδειο Ιδρυμα ,2019_ ομάδα διοργάνωσης Ελληνικής Ομοσπονδίας UIA_

Ομιλεί αγγλικά, ιταλικά,γερμανικά. Κάνει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και τύπο.

Αμφότερες σε δράσεις ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Από το 2015 , oι Μαρία & Όλγα Αγκούτογλου ασχολούνται από κοινού , με τον πολιτισμό & ειδικότερα με την Ιστορία των Χαμένων Πατρίδων της Μικράς Ασίας . Είναι διαχειρίστριες του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ‘’Μάκης Αγκούτογλου’’  , που βρίσκεται στην Ανάβυσσο , επι της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 40 και  των αρχείων του πατέρα τους Χρυσοστόμου (Μάκη) Αγκούτογλου.

Συμμετέχουν σε δράσεις πολιτισμού μεμονωμένα ή σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, Δήμους.

Ερευνούν , μελετούν, καταγράφουν στοιχεία για την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ . Συμμετέχουν σε εκθέσεις ,συνέδρια,συμπόσια με ομιλίες , ψηφιακές παρουσιάσεις  . Δημοσιεύουν στον τύπο και στο διαδίκτυο . Έχουν βραβευτεί για το ΜΟΥΣΕΙΟ και τις δράσεις τους.