Ι m + o agkoutoglou Ι

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πιστεύω ότι δεν είσαι σίγουρος τι είναι Αρχιτεκτονική ?

Σύμφωνα με τo ρητό του Κομφούκιου :

<<Διάλεξε μια απασχόληση – όχι επάγγελμα – που να σου αρέσει ……και δεν θα έχεις να δουλέψεις ούτε μια μέρα στην Ζωή σου >>

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ , είναι κατ’αρχάς μια Επιστήμη , της τέχνης , του κάλους . Είναι κατά τον περίφημο Le Corbusier :

<< Το υπέροχο παιγχνίδι μορφών κάτω από το φως >> .

Και ειδικά για την Ελλάδα , η Αρχιτεκτονική εκφράζεται μέσα από από την αέναη ΙΔΕΑ του Ελληνικού Πνεύματος , κάτι που αδιαμφισβήτητα διδάσκει όλες τις Επιστήμες.

Ο λαμπρός Έλληνας Αρχιτέκτων Αλέξανδρος Τομπάζης είπε :

<<Να θυμάσαι ότι η Αρχιτεκτονική είναι κάτι τόσο ευρύ, που δεν εχει τέλος. Αυτό είναι το πρόβλημα…αλλά και η ομορφιά της. Άρχισε να μιλάς για Αρχιτεκτονική , κι ίσως καταλήξεις να μιλάς σχεδόν για τα πάντα>> .

Η Αρχιτεκτονική είναι ένα <<παιχνίδι>> σύνθεσης , ένα έργο ποίησης του ‘’πλαστικού’’ . Είναι μια διαρκής διάθεση για εύρεση της τέλειας ισσοροπίας ανάμεσα στο << ωραίο , το υψηλό , το τεκτονικό , το γραφικό , το κλασσικό , το ρομαντικό, το επικό , το λυρικό ,……. >>.

Η Αρχιτεκτονική είναι το υπέροχο παιγχνίδι των μορφών κάτω από το φως. Είναι το συνεκτικό σύστημα του πνεύματος. Η Αρχιτεκτονική δεν έχει να κάνει με την διακόσμηση .

Mέσα σε όλα αυτά σημασία έχει πάντα η αξία της ΚΛΙΜΑΚΑΣ , η αξία του ΤΟΠΟΥ , η αξία του ΚΛΙΜΑΤΟΣ .

Η Αρχιτεκτονική υπάρχει στα μεγάλα έργα, στα δύσκολα και πομπώδη κληροδότηματα του χρόνου , αλλά υπάρχει επίσης στο μικρό άθλιο σπιτάκι , σε ένα φράχτη, σε κάθετι υψηλό η’ μέτριο , που περιέχει μια ικανή και αναγκαία γεωμετρία , έτσι ώστε να υποδηλώνεται μια Μαθηματική Σχέση…

Η Αρχιτεκτονική στο τέλος-τέλος , είναι η ίδια η ΖΩΗ .

Και όπως είπε ο Winston Churchill :

<<Eμείς πλάθουμε τα κτίρια , αλλά με τον καιρό μας πλάθουν αυτά>>

Για εμάς , ισχύει πάντα το ρητό του του Κομφούκιου , αλλά και η αγάπη για την δημιουργία και την τελειότητα .

Αυτά πρεσβεύουν η Αρχιτεκτονική και η Γραφίδα μας !

Μαρία Χρυσ. Αγκούτογλου

Αρχιτέκτων Μηχανικός

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Διαθέτουμε ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών που αφορούν το ακίνητο , εναρμονισμένη με τις σύγχρονες Πολεοδομικές Διατάξεις και με διαρκή επικαιροποίηση τους

Ειδικότερα διαθέτουμε υπηρεσίες  :

Κατόπιν μεγάλης εμπειρίας στο κομμάτι της Αρχιτεκτονικής Μελέτης , αναλαμβάνουμε κάθε είδους μελέτη για σχεδιασμό ή επανασχεδιασμό σύμφωνα με το καθεστώς των σύγχρονων Πολεοδομικών Διατάξεων , τηρώντας ευλαβικά την Αρχιτεκτονική και τις Αρχές Σχεδιασμού μας.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία , στο σημαντικότερο σκέλος της δομικής κατασκευής , που δεν ειναι άλλο από τον Φέροντα Οργανισμό , προσδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της στατικής επίλυσης , τηρώντας με σεβασμό τα στοιχεία της Αρχιτεκτονικής Μελέτης και με τήρηση όλων των σχετικών Αντισεισμικών Κανονισμών.

Ομοίως τηρούνται οι προδιαγραφές και οι κανόνες για την τήρηση των Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων, αφού αντίστοιχα ο σχεδιασμός τους τηρεί την Αρχιτεκτονική Μελέτη.

Συμπληρώνεται φάκελος με όλες τις απαιτούμενες μελέτες, από όλες τις Υπηρεσίες και Οργανισμούς , μέχρι την τελική κατάθεση στο εκάστοτε Γραφείο Υπηρεσίας Δόμησης , με τελικο αποτελεσμα την ληψη της οικοδομικης αδειας.

Το κομμάτι αυτό , αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού . Είναι τμήμα της Αρχιτεκτονικής Μελέτης και αναλόγως με την οικονομική δυνατότητα του πελάτη , δίδεται περισσότερη ή λιγότερη έμφαση στο κομμάτι του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού.

Με μεγάλη εμπειρία και σύγχρονες , πρωτοπορειακές ιδέες , δίνονται προτάσεις για λύσεις διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων , τόσο κατά το στάδιο της μελέτης εξ’υπαρχής του νέου κτιρίου, όσο και κατά την φάση αναδιαμόρφωσης υπάρχοντος χώρου / κτιρίου. Νέα υλικά ,προσφέρουν την δυνατότητα πλήρους αναδιαμόρφωσης σε κάθε χώρο. Οι κοινές σχεδιαστικές αρχές της Αρχιτεκτονικής Μελέτης , ακολουθούν όλα τα στάδια σχεδιασμού, ομοίως και για τους εσωτερικούς χωρους.

Όπως και στην περιπτωση δυνατοτητας προτασης για την ολοκληρωση της Αρχιτεκτονικης Μελετης, μεσολαβει η Μελετη Εσωτερικων Χωρων , ομοιως η Μελετη Περιβαλλοντος Χωρου , ολοκληρωνει τους λοιπους χωρους του ακινητου.

Επιλεγμένα αντικείμενα , σε συνδυασμό με μια εναρμόνιση στο πνεύμα της Αρχιτεκτονικής Μελέτης , ορίζουν και επισφραγίζουν τις λεπτομέρειες του  χώρου. Ομοίως γίνεται Μελέτη, Σχεδιασμός και Κατασκευή ειδικών στοιχείων χώρου σε συνεργσία με τον εντολέα και με καθοδήγηση του εκάστοτε κατασκευαστή.

Λόγω της αλλαγής στον τρόπο της σύγχρονης κατασκευής και θεμάτων που αφορούν την Παγκόσμια Ενεργειακή Κατανάλωση , έχουν επιβληθεί ειδικά διατάγματα (από το 2010 και πλέον), μέσω των οποίων διαμορφώνονται κανόνες για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό ενός Κτιρίου. Αυτοί οι κανόνες ακολουθούνται πλέον σε κάθε σχεδιαστικό <<project>> και προτείνουν κτίρια όσο το δυνατόν υψηλότερης Ενεργειακής Κλάσης, με σκοπό την εξ’οικονόμηση ενέργειας .

Κάθε σύγχρονο κτίριο , από το 2010 και πλέον ,κατηγοριοποιείται σε μια Ενεργειακή Κλάση. Προς τούτο η διαδικασία Μελέτης για την ένταξη του σε κάποια Ενεργειακή Κλάση, ονομάζεται Ενεργειακή Επιθεώρηση.

Με την διαδικασία της Ενεργειακής Επιθεώρησης, το κάθε κτίριο (ολόκληρο ή τμήμα αυτού) , αποκτά μια ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ , με δυνατότητα στο μέλλον να την βελτιώσει , ώστε να είναι λιγότερο ενεργοβόρο. Το ΠΕΑ (πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης), έχει διάρκεια 10 έτη και εκδίδεται από ιδιώτη Μηχανικό, εξειδικευμένο στο κομμάτι της Ενεργειακής Μελέτης – Επιθεώρησης. Επίσης είναι βασικό προσάρτημα σε συμβολαιογραφική πράξη και απαιτείται πλέον για κάθε ακίνητο (χωρίς εξαίρεση επιφάνειας) και κατά την μισθωτική διαδικασία (ηλεκτρονική υποβολή μέσω taxis).

Ομοίως τηρούνται οι προδιαγραφές και οι κανόνες για την τήρηση των Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων, αφού αντίστοιχα ο σχεδιασμός τους τηρεί την Αρχιτεκτονική Μελέτη.

Διαθέτουμε υπηρεσίες  που αφορούν όλο το κομμάτι της ΤΑΚΤΟΠΟΙΙΗΣΗΣ / ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ. Με εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι της Πολεοδομικής Νομοθεσίας , γύρω από το κομμάτι <<ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ>> , μελετάται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά , προσδιορίζεται το ποσό του προστίμου και η ιδανικότερη πρόταση για την εκάστοτε ιδιοκτησία . Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω έμπειρου Μηχανικού λόγω της μεγάλης Νομολογίας και Γνώσης ΓΟΚ & ΝΟΚ που απαιτεί.

Η Ταυτότητα Κτιρίου , αφορά το ακίνητο είτε συνολικά ως κτίριο ή ως μονάδα / τμήμα κτιρίου.

Αποτελεί βασικό προσαρτούμενο έγγραφο σε συμβολαιογραφικές πράξεις .

Σε κάθε μεταβίβαση απαιτείται Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου.

Σε συνεργασία με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη εκδίδουμε τα σχετικά ποιστοποιητικά.