Ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση real estate στα Μεσόγεια – Πού θα γίνει το νέο Ιατρικό Πάρκο Αθηνών

 11 Ιανουαρίου 2023

By Pavlos Rizos

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro

https://bizness.gr/xemplokarei-i-megali-ependysi-real-estate-sta-mesogeia-poy-tha-ginei-to-neo-iatriko-parko-athinon/

Ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση real estate στα Μεσόγεια που θα γίνει το νέο Ιατρικό Πάρκο Αθηνών, μετά από δεκαετίες αναμονής.

Δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς δημόσια διαβούλευση 30 ημερών το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την επένδυση στην περιοχή, και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Το νέο Ιατρικό Πάρκο Αθηνών, όπως θα ονομαστεί, θα αναπτυχθεί σε έκταση στην Παιανία και θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης σύγχρονων υπηρεσιών υγείας, αξιοποιώντας την έκταση 83 στρεμμάτων περίπου για τη δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων υπηρεσιών υγείας (κλινικές), με συνολική δυναμικότητα 420 κλινών.

Φορέας της επένδυσης είναι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και συγκεκριμένα η εταιρεία EUROSITE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Α.Ε.

Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσει 5.500 θέσεις εργασίας.

Το προφίλ του ακινήτου

Η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από την Λεωφόρο Παλαιοπαναγιάς στα βορειοδυτικά, την Αττική Οδό και την Οδό Αγίας Μαρίνας στα ανατολικά και την Οδό Αμαλίας στα νοτιοδυτικά και ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Παιανίας του Δήμου Παιανίας.

Η περιοχή επέμβασης βρίσκεται στα όρια των Δήμων Παλλήνης και Παιανίας, σε άμεση γειτνίαση με το Ελληνο – Αμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Η περιοχή επέμβασης αποτελείται από 7 όμορα και συνεχόμενα γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 82,53 στρ. εντός των ορίων του Δήμου Παιανίας, στο βόρειο όριο του και σε επαφή με το Δήμο Παλλήνης. Εκτείνεται σε δύο τμήματα εκατέρωθεν της ζώνης απαλλοτρίωσης παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Λαυρίου – Αγίων Αναργύρων και προς ανατολάς είναι σε επαφή με τη ζώνη απαλλοτρίωσης Εθνικής οδού Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων (ΦΕΚ 1487/Δ/1996).

Για την εν λόγω περιοχή έχει ληφθεί ήδη απόφαση προέγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (ΑΠ ΥΠΕΝ/ΔΣΜΠ/13087/159 – 9.2.2021) για τη δημιουργία Ιατρικού Πάρκου Αθηνών, με συγκεκριμένες χρήσεις του άρθρου 6 του Π.Δ. 59/2018 για Κοινωφελείς Λειτουργίες, ενώ σε σχέση με το μέγεθος των προς ανάπτυξη έργων, καθορίζεται ένας μέσος συντελεστής δόμησης (Σ.Δ.) = 0,45 για τη συνολική έκταση του ακινήτου.

Το νέο Ιατρικό Πάρκο Αθηνών στην Παιανία

Τι θα περιλαμβάνει η επένδυση

Ιδιοκτήτες της ως άνω έκτασης είναι η εταιρεία «Eurosite Υπηρεσίας Υγείας Α.Ε.» η οποία ανήκει στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Στόχος της εταιρείας είναι μέσα από τη παρούσα μελέτη του Ε.Π.Σ. η ανωτέρω έκταση να λειτουργήσει ως υποδοχέας μιας επένδυσης υπερτοπικής κλίμακας και στρατηγικής σημασίας, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Συγκεκριμένα προτείνεται η χωροθέτηση ενός Ιατρικού Πάρκου – Πάρκου Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκρότημα Κλινικών. Το Ιατρικό Πάρκο θα λειτουργήσει ως φορέας ανάπτυξης για την περιοχή των Μεσογείων και της Ανατολικής Αττικής.

Το εκτιμώμενο κτιριολογικό και μη πρόγραμμα για το Ιατρικό Πάρκο θα περιλαμβάνει τους χώρους, όπως αυτοί παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Πρόκειται για μια επένδυση σημαντικής εμβέλειας και στρατηγικής σημασίας, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις τόσο του Ρυθμιστικού Σχεδίου όσο και με τις ρυθμίσεις τη ΖΟΕ Μεσογείων (στην οποία εντάσσεται η περιοχή επέμβασης) που σε συνδυασμό με την άμεση εγγύτητα της περιοχής επέμβασης με μία από τις βασικότερες πύλες εισόδου στην χώρα, τον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, δύναται μεταξύ των άλλων να καταστήσει την Ανατολική Αττική ως ένα πόλο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας με εξειδίκευση στον ιατρικό τουρισμό και αντίστοιχα διεθνή ακτινοβολία.

Το ιστορικό

Η συγκεκριμένη επένδυση κρατάει από παλιά, αφού πάντα ο Όμιλος είχε στο όραμά του τη δημιουργία του Ιατρικού Πάρκου Αθηνών, μέσα στο οποίο φιλοδοξούσε να ιδρύσει την 1η ιδιωτική ιατρική σχολή στην Ελλάδα, εφόσον το επέτρεπε φυσικά και το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα (δηλαδή τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων).

Τα πλάνα του Ιατρικού Αθηνών για το πάρκο υπάρχουν εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Ήδη από το 2001 είχε ανακοινωθεί ότι προχωρά η επένδυση με την πλήρη απόκτησης της Eurosite από τον Όμιλο. Το υπόλοιπο 50% έως τότε κατείχε η Interamerican, με την οποία μάλιστα τότε είχε συναφθεί συμφωνία για την από κοινού υλοποίηση της επένδυσης, η οποία όμως έπαψε να ισχύει με την απόκτηση του 100% της Eurosite. Μάλιστα, η επένδυση επρόκειτο να ολοκληρωθεί το μακρινό 2003.