«Τρέχει» η επένδυση των 750 εκατ. στη Σαρωνίδα

Αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από τη διυπουργική – Σε 6.500 στρέμματα θα αναπτυχθούν ξενοδοχεία, κατοικίες και γκολφ

Το επενδυτικό σχέδιο έλαβε έγκριση από τη Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του Enterprise Greece.

Ηλίας Μπέλλος

09.05.2022 , https://www.kathimerini.gr/economy/561846445/trechei-i-ependysi-ton-750-ekat-sti-saronida/

Στην τελική ευθεία εισήλθε η ωρίμανση της επένδυσης προϋπολογισμού 750 εκατομμυρίων ευρώ σε παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και γκολφ στη Σαρωνίδα, σε έκταση 6.500 στρεμμάτων, που ανήκουν στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Η Υγεία». Μετά την έγκριση που έλαβε το επενδυτικό σχέδιο από τη Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του Enterprise Greece, το έργο, που φέρει την επωνυμία Saronida Olympos Golf και επενδυτικός φορέας του οποίου είναι η VITA Development, έχει εισαχθεί προς έγκριση στην ατζέντα της επόμενης Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Αυτή έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή. Ετσι, εκτός απροόπτου, θα περάσει στο επόμενο στάδιο, το οποίο προβλέπει την υποβολή της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικής επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) προς έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) της κυβέρνησης, το οποίο απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, για να γίνει Προεδρικό Διάταγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η αδειοδότηση και έναρξη κατασκευής του έργου.

Σε δύο φάσεις

Το έργο αφορά την ανάπτυξη σε δύο φάσεις 2.000 στρεμμάτων, με συνολική δομημένη επιφάνεια 400.000 τετραγωνικών μέτρων εντός της διαθέσιμης έκτασης των 6.500 στρεμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική εκτίμηση για την αντικειμενική αξία του οικοπέδου προσδιορίστηκε από τις αρμόδιες αρχές στο 1,323 δισεκατομμύριο ευρώ. Το business plan μιλάει για δύο τετραετείς κατασκευαστικές περιόδους.

Το τελικό πράσινο φως για την εισαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στη διυπουργική ήρθε μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης με τις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής και τα ανταποδοτικά οφέλη που εντάχθηκαν στο σχέδιο για την τοπική κοινωνία, τα οποία περιλαμβάνουν από πρωτοβάθμια κέντρα υγείας και σχολεία έως κοιμητήριο.

Η πρώτη φάση της ανάπτυξης περιλαμβάνει 1.200 στρέμματα, στα οποία θα αναπτυχθούν τουριστικές χρήσεις και παραθεριστικό χωριό. Η δεύτερη αφορά επίσης την ανάπτυξη τουριστικών χρήσεων και παραθεριστικού χωριού επί 851 στρεμμάτων, τα οποία σήμερα τελούν υπό διαδικασία άρσης περιορισμών της δασικής νομοθεσίας, εφόσον τελεσφορήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Αυτές και οι συναφείς αιτήσεις που προβλέπονται από τη διαδικασία κατάθεσης των δασικών χαρτών έχουν ήδη υποβληθεί αρμοδίως.

Ο συντελεστής δόμησης για το σύνολο της δομήσιμης έκτασης έχει προσδιοριστεί στο 0,2, δηλαδή περίπου 224.000 τετραγωνικά μέτρα στην πρώτη φάση και άλλα 176.000 τετραγωνικά στη δεύτερη φάση. Η συμφωνία μεταξύ του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία» και του φορέα ανάπτυξης VITA Development προσομοιάζει με αντιπαροχή με αναλογία 60-40, με το 40% να πηγαίνει στη VITA.

Χιλιάδες στρέμματα επιστρέφουν στο Δημόσιο, ενώ θα κτιστούν κέντρο υγείας και σχολεία.

Η χρηματοδότηση των έργων, σύμφωνα με το σχέδιο και τα σχετικά δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, θα γίνει με ίδια κεφάλαια, δανεισμό αλλά και τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων, με τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ανάπτυξης, βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις η VITA Development. Υπενθυμίζεται ότι ο φορέας ανάπτυξης που συντονίζει το όλο project είναι αυτός που έχει επιτυχώς εντάξει σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και άλλα projects, όπως το «Τhe Mykonos Project» στην περιοχή «Καραπέτης» στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου που αναπτύσσει η AGC Equity Partners, επενδυτικό κεφάλαιο κυρίως αραβικών συμφερόντων, το οποίο έχει γίνει ευρύτερα γνωστό από την εξαγορά του «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Δεντροφύτευση

Το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης στρατηγικής επένδυσης προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση έκτασης 2.000 στρεμμάτων στο ελληνικό Δημόσιο, τη δενδροφύτευση 1.000 στρεμμάτων, την αδειοδότηση γηπέδου Golf 18 οπών έκτασης 550 στρεμμάτων, την κατασκευή σχολικών μονάδων και κέντρου υγείας, την εκτέλεση έργων υποδομής, την αδειοδότηση ελικοδρομίου και κόμβων εισόδου και εξόδου στο συγκρότημα, την αδειοδότηση μονάδων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού, όπως και την ανάπτυξη εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οσον αφορά τα μέλη του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία» αξίζει να αναφερθεί πως έχει περί τους 3.700 μεριδιούχους, εκ των οποίων ωστόσο λιγότεροι από 2.000 εμφανίζονται ως ενεργοί. Η κτήση μεριδίων είναι μια ιδιόμορφη ιδιοκτησία, με τον προσδιορισμό του τι ανήκει σε ποιον να αναμένεται να ακολουθήσει. Οι μεριδιούχοι θα λάβουν από τον φορέα ανάπτυξης κατοικίες, οι οποίες θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι το σημείο ολοκλήρωσης των σκελετών σκυροδέματος. Θα έχουν ωστόσο και οικονομικές επιβαρύνσεις για την αποπεράτωση των κατοικιών, σύμφωνα με το σχέδιο, όπως και συμμετοχή στην αρχική φάση. Η VITA Development αναλαμβάνει, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην τελευταία γενική συνέλευση του συνεταιρισμού, να δώσει σε κάθε μεριδιούχο 120 τετραγωνικά στα μπετά, με την υποχρέωση ολοκλήρωσης της οικοδομής στον δικαιούχο. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί μια δευτερογενής αγορά μεριδίων/δικαιωμάτων επί της ανάπτυξης, όπου ένας μικρός αριθμός ιδιωτών-επενδυτών θα συγκεντρώσει περισσότερα μερίδια εξαγοράζοντάς τα από όσους δεν ενδιαφέρονται για το έργο. Το σχέδιο ανάπτυξης παρουσιάστηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων νωρίτερα φέτος και επόμενη γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιχειρηθεί κι άλλες φορές κατά τις προηγούμενες δεκαετίες να αναπτυχθεί, χωρίς όμως επιτυχία. Η έκταση ξεκινάει περίπου ένα χιλιόμετρο μετά το ξενοδοχείο «Λαγονήσι Grand Resort» και τελειώνει στα βόρεια και τα ανατολικά όρια της πόλης της Σαρωνίδας. Εκτείνεται, δε, βόρεια και ανατολικά προς τον ορεινό όγκο πίσω από την περιοχή.

Η ιστορία του εν λόγω οικοδομικού συνεταιρισμού ξεκίνησε το 1965, οπότε και συστάθηκε αρχικά από γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς και η περιουσία του αποτελούσε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία με το Ασυλο Ανιάτων. Στην πορεία των ετών και συγκεκριμένα το 1992 εξαγοράστηκε όλη η έκταση, αλλά με προσύμφωνο. Βρέθηκε κοντά σε λύση πολεοδόμησης την περίοδο 2013-2014, η οποία όμως δεν μπόρεσε τελικά να προχωρήσει μετά και την αλλαγή κυβέρνησης.

Η εν λόγω επένδυση είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς τουριστικών ως επί το πλείστον projects στη λεγόμενη Αττική Ριβιέρα. Οι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες επενδύσεις σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην ευρέως νοούμενη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Αττικής υπολογίζεται πως αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξένα αλλά και ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται στην περιοχή προεξοφλώντας όχι μόνο πλήρη ανάκαμψη των ταξιδιών από την πανδημία, αλλά και γενικότερη αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, όπως και οικιστικών αναπτύξεων που απευθύνονται σε υψηλότερα εισοδήματα.